Diamanten vs smaragd

Smaragden worden vaak als solitaire siersteen of samen met diamanten in een sieraad gezet. De donkergroene kleur geeft een geweldig contrast met het fonkelende wit van de diamanten. Colliers, armbanden en oorbellen zijn gegarandeerd blikkenvangers en kunnen uitstekend apart of als set worden gedragen.

De groene smaragd

Door de combinatie van opdringende magma en metamorfe omzetting van gesteente ontstaat smaragd. Hierdoor komen afzettingen voor in pegmatietgangen; dit is een ganggesteente dat zich tussen het aardoppervlak en vloeibare magma bevindt. De smaragd groeit in kleine gangen of op de wanden van holten in de moedergesteente. Smaragden zijn erg bros en daarom ook gevoelig voor stoten, druk en hitte. Ze verliezen hun kleur bij temperaturen boven 700°C.

Een korte geschiedenis

De smaragd wordt beschouwd als de ‘Koning van de edelstenen’. Al duizenden jaren voor Christus werd het gebruikt om sieraden, amuletten en kunstvoorwerpen mee te maken. Zo werden smaradgen al gevonden in de grafkamers van Egyptische farao’s en in Pompeï. Tegenwoordig zijn bijzondere smaragden te bewonderen in musea. Ook zijn talrijke verloren gegaan en liggen in scheepswrakken op de bodem van zeeën.

Vanwege hun prachtig groene natuur, vergelijken we de volgende gebieden met smaragden:

  • Emerald Island         : Ierland
  • Gordel van Smaragd    : Indonesië
  • Costa Smeralda        : Sardinië
  • La Côte d’Émeraude    : Bretagne

Het Koninklijk Huis en Smaragden
Het Koninklijk Huis is in het bezit van de Smaragdparure. Dit is een set dat wordt gevormd door een diadeem, oorhangers, armbanden, broche, ring en collier. Hierin worden prachtige smaragden omringd door geweldig fonkelende diamanten.